illustratie Wat is een marge-auto?
19 Jun 2024

Wat is een marge-auto?

Woensdag 19 juni 2024

Wat is een marge-auto? Deze term komt vaak voor in de autowereld, maar wat houdt het precies in? Kort gezegd verwijst het naar een type autohandel waarbij de winst van de verkoper wordt bepaald door het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs, zonder toevoeging van btw aan de verkoopprijs. In deze blog geven wij je antwoord op de vraag wat een marge-auto is.

Wat is het voordeel van een marge-auto?

Een belangrijk voordeel van het kopen van een marge-auto is dat je niet vooruit hoeft te betalen voor de btw bij de aanschaf ervan. Dit betekent dat het bedrag van deze btw beschikbaar blijft op je bankrekening, wat handig kan zijn voor andere financiële behoeften of als een buffer. 

Deze besparing op de btw is niet alleen relevant bij de initiële aankoop, maar heeft ook invloed op de totale kosten van eigendom gedurende de levensduur van de auto. Deze flexibiliteit geldt eveneens voor financial lease, aangezien de btw helaas niet kan worden opgenomen in het financieringsbedrag. Dit betekent dat, ongeacht de financieringsmethode, je de btw apart moet kunnen financieren of al beschikbaar moet hebben. Een marge-auto is dan een interessante keuze.

Wat is het verschil tussen een btw en een marge-auto?

Maar wat is dan het verschil tussen een btw en een marge-auto? Een auto wordt een 'btw-auto' genoemd als deze nieuw is of uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, waarbij bij verkoop btw wordt toegepast. Wanneer een auto echter eenmaal in handen is geweest van een particulier of een niet-btw-plichtig bedrijf, wordt het geclassificeerd als een 'marge-auto'. In dit geval hoeft er geen betaald te worden bij de verkoop.

Hoewel de verkoper bij de verkoop van een marge-auto geen btw-factuur hoeft uit te reiken, moet hij wel btw betalen over de verkoopprijs. Deze btw kan echter worden teruggevorderd door de koper, waardoor de auto nog steeds technisch gezien onder de noemer 'btw-product' valt.

Deze terugvordering van btw is echter alleen mogelijk voor bedrijven en niet voor particulieren. Dit betekent dat als je een particuliere koper bent, je geen recht hebt op het terugvorderen van btw bij de aanschaf van een marge-auto. Dit kan invloed hebben op de uiteindelijke kosten en de financiële overwegingen bij het kopen van een gebruikte auto.

Hoe weet ik of ik een marge-auto heb?

Als je wilt achterhalen of je te maken hebt met een marge-auto, kun je rechtstreeks aan de verkoper of dealer vragen of de auto als marge-auto wordt behandeld. Ze zouden je eerlijk moeten informeren over de status van de auto. Als alternatief kun je zelf de geschiedenis van de auto onderzoeken.

Als de auto voorheen in het bezit is geweest van een particulier of een niet-btw-plichtig bedrijf, is de kans groot dat het een marge-auto betreft. Bekijk ook zorgvuldig de bijgevoegde documenten en facturen, deze kunnen extra inzicht geven. Twijfel je nog steeds? Het is verstandig om een expert te raadplegen om te helpen bij het verifiëren van de status van de auto.

Hoeveel marge pakt een autohandelaar?

Als je je afvraagt hoeveel marge er zit op een marge-auto, dan hangt dit af van verschillende factoren, zoals marktomstandigheden, vraag naar specifieke modellen en de onderhandelingsvaardigheden van zowel de koper als de verkoper.

Marge-auto's hebben over het algemeen een winstmarge die de kosten van de dealer dekt en hen een redelijke winst oplevert. Deze marge kan variëren, van enkele procenten tot aanzienlijk meer, afhankelijk van verschillende factoren zoals de staat van de auto, de marktvraag en eventuele extra's of diensten die worden aangeboden.

Als kopers is het belangrijk om zich bewust te zijn van deze marge en, waar mogelijk, te onderhandelen voor een eerlijke prijs.

Tips voor de aanschaf

Als je van plan bent een marge-auto te kopen, zijn er een paar handige tips om in gedachten te houden. Ten eerste is het essentieel om de geschiedenis van de auto grondig te onderzoeken, inclusief eventuele schade of ongelukken in het verleden. Vraag ook naar eventuele garanties of servicecontracten die bij de auto worden geleverd. 

Verder is het verstandig om de prijzen van vergelijkbare modellen te vergelijken om ervoor te zorgen dat je een eerlijke deal krijgt. Tot slot is het altijd een goed idee om een proefrit te maken en de auto grondig te inspecteren voordat je tot aankoop overgaat. Met deze tips kun je met vertrouwen een marge-auto kopen die aan jouw behoeften voldoet.

Een marge-auto van Max Lease?

Ben je op zoek naar een zakelijke leaseauto en wil je besparen op de aanschafprijs? Dan is een marge-auto bij Max Lease een interessante optie. Je hoeft geen btw voor te schieten en bespaart hierdoor aanzienlijk.

We hebben een breed scala aan goed geprijsde marge-auto's beschikbaar. Bekijk onze autovoorraad om direct te zien welke auto’s er allemaal beschikbaar zijn. Wil je meer weten over de mogelijkheden of wil je nog wat extra uitleg? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag verder en leggen je graag persoonlijk uit wat een marge-auto is.

Populaire merken leaseauto's

logo Volkswagen Volkswagen
logo Mercedes Mercedes
logo Renault Renault
logo Peugeot Peugeot
logo Ford Ford
logo Audi Audi
logo Opel Opel
logo BMW BMW
logo Citroën Citroën
logo Nissan Nissan
logo Kia Kia
logo Škoda Škoda