illustratie Je lease auto versneld afschrijven, dat kan in 2023!
07 Mar 2023

Je lease auto versneld afschrijven, dat kan in 2023!

  • financieel
  • afschrijven

Dinsdag 7 maart 2023

Als ondernemer wil je altijd zo efficiënt mogelijk omgaan met je financiën. Het leasen van een auto is hierbij vaak een goede optie, omdat je niet in één keer een grote investering hoeft te doen. Maar wist je dat je in 2023 je lease auto versneld af mag schrijven? In deze blog leggen we uit wat dit inhoudt en hoe je dit kunt toepassen.

Wat is versneld afschrijven?

Versneld afschrijven is een methode om de afschrijvingskosten van een bedrijfsmiddel, zoals bijvoorbeeld een zakelijke auto, sneller te boeken dan volgens de standaard afschrijvingsregels. Dit houdt in dat er in de eerste jaren meer wordt afgeschreven op het bedrijfsmiddel dan in de latere jaren, waardoor de boekwaarde van het bedrijfsmiddel sneller daalt.

Willekeurige afschrijving bedrijfsmiddelen, zoals een lease auto

In 2023 kunnen ondernemers gebruik maken van de willekeurige afschrijving van bedrijfsmiddelen. Dit houdt in dat ondernemers eenmalig tot wel 50% willekeurig kunnen afschrijven op nieuwe bedrijfsmiddelen. Dit geldt voor zowel zzp'ers als mkb'ers en zorgt ervoor dat de belastbare winst wordt verlaagd, waardoor de ondernemer minder belasting betaalt. Door de willekeurige afschrijving van bedrijfsmiddelen kunnen ondernemers dus meer fiscale ruimte creëren.

Hoe werkt versneld afschrijven in 2023?

In 2023 kunnen ondernemers eenmalig tot wel 50% willekeurig afschrijven op nieuwe bedrijfsmiddelen. Dit geldt voor bedrijfsmiddelen die tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023 zijn aangeschaft. Ondernemers kunnen er dus voor kiezen om in 2023 te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen en hierop versneld afschrijven, waaronder ook zakelijke lease auto's.

De conclusie en voordelen voor jou als ondernemer

Het versneld afschrijven van bedrijfsmiddelen, waaronder ook lease auto's, kan zorgen voor meer fiscale ruimte en een verlaging van de belastbare winst, waardoor ondernemers minder belasting hoeven te betalen. Het is daarom belangrijk voor ondernemers om zich bewust te zijn van deze mogelijkheid en te overwegen om in 2023 te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen en deze versneld af te schrijven. Zo kunnen zij profiteren van belastingvoordeel.

Populaire merken leaseauto's

logo Volkswagen Volkswagen
logo Mercedes Mercedes
logo Renault Renault
logo Peugeot Peugeot
logo Ford Ford
logo Audi Audi
logo Opel Opel
logo BMW BMW
logo Citroën Citroën
logo Nissan Nissan
logo Kia Kia
logo Škoda Škoda