illustratie Financial lease vs andere financieringsvormen
22 Mar 2023

Financial lease vs andere financieringsvormen

  • Financial lease
  • Huurkoop
  • Operational lease

Woensdag 22 maart 2023

Als ondernemer heb je verschillende opties als het gaat om het financieren van bedrijfsmiddelen. Eén van die opties is financial lease, maar hoe verschilt dit van andere financieringsvormen zoals operational lease, persoonlijke leningen en huurkoop?

In deze blog bespreken we de verschillen tussen financial lease en andere financieringsvormen en leggen we uit waarom financial lease een goede keuze kan zijn voor ondernemers.

Operational lease: geen eigendom, wel flexibiliteit

Bij operational lease huur je als ondernemer een bedrijfsmiddel voor een bepaalde periode. Je betaalt maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij en aan het einde van de leaseperiode lever je het bedrijfsmiddel weer in. Het grote verschil met financial lease is dat je bij operational lease geen eigendom verwerft van het bedrijfsmiddel. Je huurt het slechts.

Voor ondernemers die regelmatig behoefte hebben aan nieuwe bedrijfsmiddelen kan operational lease een goede optie zijn. Je hebt namelijk veel flexibiliteit in het vervangen van bedrijfsmiddelen. Het nadeel is dat je aan het einde van de leaseperiode geen eigendom hebt opgebouwd.

Persoonlijke leningen: hogere rente, minder zekerheid

Een persoonlijke lening is een lening die je afsluit bij een bank of andere kredietverstrekker. Je krijgt het geleende bedrag in één keer uitgekeerd en betaalt dit bedrag in termijnen terug, inclusief rente.

Het grote verschil tussen een persoonlijke lening en financial lease is dat je bij een persoonlijke lening niet gebonden bent aan een specifiek bedrijfsmiddel. Je kunt het geleende geld vrij besteden. Daarnaast is de rente bij persoonlijke leningen vaak hoger dan bij financial lease, omdat de kredietverstrekker minder zekerheid heeft over het terugbetalen van de lening.

Huurkoop: duurder dan financial lease

Bij huurkoop koop je als ondernemer een bedrijfsmiddel op afbetaling. Je betaalt in termijnen af, maar bent pas eigenaar van het bedrijfsmiddel als je de laatste termijn hebt betaald. Het grote verschil met financial lease is dat je bij huurkoop uiteindelijk wel eigendom verwerft van het bedrijfsmiddel, maar dat dit duurder is dan bij financial lease.

Financial lease: eigendom en flexibiliteit

Bij financial lease ben je direct eigenaar van het bedrijfsmiddel en betaal je de kosten van het bedrijfsmiddel in termijnen af. Aan het einde van de leaseperiode wordt je volledig eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dit betekent dat je het bedrijfsmiddel op de balans kunt zetten en afschrijven, wat fiscale voordelen kan opleveren. In tegenstelling tot operational lease waarbij je slechts huurt en geen eigendom verwerft.

Financial lease biedt veel flexibiliteit. Je kunt zelf de looptijd van het contract bepalen en de termijnen afstemmen op de cashflow van je bedrijf. Bovendien kun je zelf bepalen welk bedrijfsmiddel je kiest en waar je het koopt. Dit in tegenstelling tot operational lease, waarbij de keuze van het bedrijfsmiddel en de leverancier meestal al vaststaan.

Tevens kan de rentevoet van financial lease lager zijn dan bij persoonlijke leningen en huurkoop. Dit komt omdat de kredietverstrekker minder risico loopt. De rentevoet van operational lease is vaak vergelijkbaar met die van financial lease, maar in dat geval betaal je wel voor de service van de leasemaatschappij en de flexibiliteit om het bedrijfsmiddel te vervangen.

Meer weten?

Financial lease biedt ondernemers veel voordelen ten opzichte van andere financieringsvormen. Het biedt eigenaarschap, flexibiliteit en vaak een lagere rentevoet. Daarom kan financial lease een goede keuze zijn voor ondernemers die bedrijfsmiddelen willen financieren.

Populaire merken leaseauto's

logo Volkswagen Volkswagen
logo Mercedes Mercedes
logo Renault Renault
logo Peugeot Peugeot
logo Ford Ford
logo Audi Audi
logo Opel Opel
logo BMW BMW
logo Citroën Citroën
logo Nissan Nissan
logo Kia Kia
logo Škoda Škoda