illustratie Financial lease met korte looptijd: de afweging
30 Apr 2024

Financial lease met korte looptijd: de afweging

  • korte looptijd
  • voor- en nadelen

Dinsdag 30 april 2024

Als ondernemer wil je altijd de beste deal voor je bedrijf. Bij het leasen van een auto is een van de belangrijkste overwegingen de looptijd van het leasecontract. Bij het afsluiten van een zakelijk leasecontract zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder een korte looptijd. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van financial lease met een korte looptijd en waarom dit een goede optie kan zijn voor jouw bedrijf.

 

Wat is een korte looptijd?

Een korte looptijd verwijst naar de tijd die je hebt om je leaseovereenkomst af te lossen. In tegenstelling tot een langere looptijd, is een korte looptijd meestal tussen de 12 en 36 maanden. Een korte looptijd kan voordelen bieden voor ondernemers die snel willen groeien of hun bedrijfs­activiteiten willen aanpassen aan de huidige markt­omstandigheden.

Voordelen van financial lease met een korte looptijd:

1. Flexibiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van een korte looptijd is de flexibiliteit die het biedt. Met een kortere looptijd kun je sneller reageren op veranderingen in de markt of in je bedrijfs­behoeften. Max LeaseAls je bijvoorbeeld van plan bent om over een jaar te verhuizen naar een andere locatie of als je een nieuwe bedrijfs­strategie wilt implementeren, kan een korte looptijd je helpen om snel en flexibel te blijven.

2. Snellere aflossing

Een korte looptijd betekent dat je het lease­contract sneller kunt aflossen. Dit betekent dat je de lease­kosten ook sneller kunt terug­verdienen en je bedrijfs­kapitaal sneller kunt vrijmaken voor andere investeringen. Als je bijvoorbeeld een bedrijfs­auto leaset voor een periode van 12 maanden en deze sneller aflost, kun je na die periode besluiten om het geld te gebruiken voor de aanschaf van nieuwe bedrijf­smiddelen.

3. Geen risico op waardevermindering

Bij financial lease met een korte looptijd is er minder risico op waardevermindering van het bedrijfsmiddel. Dit komt doordat het object nog relatief nieuw is en de waarde ervan nog niet sterk is gedaald. Hierdoor is de ondernemer er zeker van dat het bedrijfsmiddel na afloop van het leasecontract nog een hoge restwaarde heeft. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn bij het inruilen van het bedrijfs­middel voor een nieuw model.

Nadeel van een korte looptijd

Hoewel er veel voordelen zijn aan het leasen van een auto met een korte looptijd, zijn er ook nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Het grootste nadeel van een korte looptijd is dat de maandelijkse betalingen hoger zullen zijn dan bij een langere looptijd. Dit komt omdat je in een kortere periode de volledige lening moet terug­betalen, waardoor het bedrag dat je elke maand moet betalen hoger wordt.

Het hogere maandbedrag kan een belemmering zijn voor sommige bedrijven die een beperkt budget hebben. Het kan bijvoorbeeld een onverwachte financiële last betekenen als de omzet lager uitvalt dan verwacht of als er onverwachte kosten optreden. Dit kan leiden tot betalings­problemen, die op hun beurt kunnen leiden tot boetes en zelfs tot de inbeslag­name van de geleasede auto.

Afweging voor ondernemers

Een korte looptijd biedt flexibiliteit, snellere aflossing en minder risico op waarde­vermindering van het bedrijfs­middel. Echter, er moet rekening worden gehouden met het nadeel van hogere maandelijkse betalingen, wat een belemmering kan vormen voor sommige bedrijven met een beperkt budget. Al met al kan financial lease met een korte looptijd een goede optie zijn voor ondernemers die snel willen groeien of hun bedrijfs­activiteiten willen aanpassen aan de huidige markt­omstandigheden.

Ook leasen met een korte looptijd?

Wij hopen dat deze blog je heeft geholpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over de looptijd van je lease­contract. Als je nog vragen hebt of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een specialist op het gebied van financial lease. Heb jij de auto gevonden die aansluit bij jouw behoeftes en wil je een financial lease­contract afsluiten? Vul gratis een offerte aanvraag­formulier in op onze website en ontvang binnen 24 uur een reactie!

Populaire merken leaseauto's

logo Volkswagen Volkswagen
logo Mercedes Mercedes
logo Renault Renault
logo Peugeot Peugeot
logo Ford Ford
logo Audi Audi
logo Opel Opel
logo BMW BMW
logo Citroën Citroën
logo Nissan Nissan
logo Kia Kia
logo Škoda Škoda